Na de zomervakantie vaker een aanrijding met fietsers

01/09/2016

Uit onderzoek van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CSV) blijkt dat het aantal aanrijdingen in 2015 met 30% gestegen is in de week dat scholen na de zomervakantie weer beginnen. Voor automobilisten is het dus altijd opletten. Jonge fietsers en voetgangers moeten weer wennen aan het fietsen of lopen naar school.

In 2015 is het aantal aanrijdingen met fietsers en voetgangers in één week tijd sterk gestegen. Het ging om de week dat de scholen weer begonnen waren. Het aantal aanrijdingen tussen motorrijtuigen met fietsers en voetgangers is gestegen van 211 naar 280 ongevallen per week. Hieruit blijkt dat het niet voor niets is dat Veilig Verkeer Nederland kort voor het einde van de zomervakantie altijd aandacht vraagt voor de verkeersveiligheid. Zij attenderen bestuurders van motorrijtuigen erop dat kinderen weer naar school gaan. Dus moeten automobilisten extra alert zijn om een aanrijding te voorkomen.

Wie is verantwoordelijk voor een aanrijding?

Bij een aanrijding met een jonge voetganger of fietser kun je er vrijwel in alle gevallen vanuit gaan dat de bestuurder van het motorrijtuig de schade moet dragen. De zwakkere verkeersdeelnemers worden namelijk beschermd tegen de motorrijtuigen. Bij zwakkere verkeersdeelnemers vanaf 14 jaar oud is het in sommige gevallen mogelijk om 50% van de schuld af te schuiven op de zwakke verkeersdeelnemer. Maar hiervan is alleen sprake in uitzonderingsgevallen. Bij de fietser of voetganger moet er al sprake zijn van opzet of een grove overtreding. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het door rood rijden.

Wie betaalt de schade van de fietser of voetganger?

Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zal de autoverzekering aangesproken worden. De bestuurder van het motorrijtuig wordt namelijk voor minimaal 50% schuldig geacht voor de aanrijding. In de meeste gevallen wordt het motorrijtuig voor 100% van de schade aangesproken. De schade aan de fietser bestaat uit materiële schade en letselschade. De letselschade kan flink oplopen. Vooral als de zwakke verkeersdeelnemer invalide raakt of overlijdt door het ongeval.

Hoe zit het met de schade aan het motorrijtuig?

De schade ten gevolge van de aanrijding kan geclaimd worden op de autoverzekering. Als er een schuldverdeling is (ieder 50%), is de autoschade deels te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de fietser of voetganger. Indien de auto uitsluitend WA of WA beperkt casco verzekerd is, volgt er geen vergoeding van de autoverzekeraar. Als de auto WA casco verzekerd is, kan de eigen autoschade door de aanrijding ook geclaimd worden. Houd hierbij wel rekening met een daling van het aantal schadevrije jaren. Hierdoor kan de premie voor de autoverzekering de komende jaren hoger uitvallen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Heb je schade in het verkeer?

    Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

    Download direct:

         

    Lees meer
    schade-app