Auto uitlenen en beschadigd terugkrijgen – Wat nu?
Je mag je auto uitlenen. De bestuurder moet natuurlijk wel bevoegd zijn om te rijden. Maar wat als je de uitgeleende auto beschadigd terug krijgt? Wie betaalt de gevolgen van de schade? Is de schade te verhalen op de bestuurder van jouw auto?
Jij gebruikt je auto vandaag niet en je buurman heeft even een auto nodig. Je auto uitlenen is iets anders dan het uitlenen van bijvoorbeeld gereedschap. Je wilt graag helpen, en je leent de auto uit. De buurman is verzekerd op jouw autoverzekering, dus je voldoet aan de wettelijke normen. Bij een door de buurman veroorzaakte schade is er een probleem. Wie draait op voor de gevolgen van de schade? Normaal gesproken jij als eigenaar van de auto. Je auto uitlenen is dus niet zonder risico’s.
Wat heeft een autoschade voor gevolgen?
Een autoschade kan grote financiële gevolgen hebben. In het ergste geval ben je WA-verzekerd en richt een ander met jouw auto schade aan. De aangerichte schade aan de tegenpartij wordt verhaald op jouw autoverzekering. De schade aan jouw eigen auto kun je zelf betalen. Door de uitbetaalde schade aan de tegenpartij zakt het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Dit kan weer tot gevolg hebben dat de premie voor jouw autoverzekering stijgt. Een ongeval veroorzaken heeft dus op twee manieren financiële gevolgen. Je krijgt je eigen schade mogelijk niet uitgekeerd en de premie voor de autoverzekering kan sterk stijgen.
Schade verhalen op de bestuurder van de auto
Als de schade aangericht is door iemand die jouw auto heeft geleend, kun je diegene aansprakelijk stellen. Door zijn of haar schuld moet je meer premie betalen en eventueel ook nog de kosten voor het repareren van de eigen auto betalen. De veroorzaker van de schade kan de claim niet indienen bij een verzekeraar. De meeste Nederlanders hebben een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, maar deze biedt geen dekking. Schade door motorrijtuigen is namelijk uitgesloten. De veroorzaker moet de schade dus met spaargeld terugbetalen. Het is dus lastig of zelfs onmogelijk om de schade te verhalen. Denk hierbij na bij het auto uitlenen.
Je kunt proberen de schade te verhalen op degene die de auto heeft geleend, maar dit zal lastig worden. Immers, de schade die bij het lenen van de auto ontstaat, valt onder jouw verantwoordelijkheid. Jij geeft toestemming voor het gebruiken van de auto en het risico is daarom voor jou.
Auto toch maar niet uitlenen
Je leent een auto niet zo even uit. Je kunt er vooraf goede afspraken over maken, maar bij schade gaat het vaak om een groot financieel belang. In hoeverre kun je hier goede afspraken over maken? Het beste is om je auto per definitie niet uit te lenen. De gevolgen van een schade zijn namelijk te groot. Ga jij je auto uitlenen aan de buurman? Wijs hem als alternatief op de mogelijkheid om voor een paar tientjes per dag een auto te huren. Beter dan je auto uitlenen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Heb je schade in het verkeer?
Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.
Download direct:
Lees meer