Een aansprakelijkstelling sturen – Hoe doe je dat?

22/05/2017
aansprakelijkheid versturen

Jouw auto is WA of WA beperkt casco verzekerd en iemand anders brengt schade toe aan jouw auto. Je kunt jouw verzekeraar meestal niet voor deze schade aanspreken. Verzekeraars en verzekeringsadviseurs geven vaak het advies om zelf een aansprakelijkstelling te sturen, maar wat is het en hoe moet je het aanpakken?

Je komt van rechts op een gelijkwaardige kruising en een andere automobilist geeft jou geen voorrang. Een frontale botsing zorgt voor een schade van duizenden euro’s aan jouw auto. Hoe nu verder? Als de auto WA casco verzekerd is, kun je jouw eigen verzekeraar aanspreken voor de schade. In andere gevallen helpt jouw verzekeraar en vaak ook de verzekeringsadviseur niet om de schade te verhalen op de veroorzaker. Met een aansprakelijkstelling kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen.

Wat is een aansprakelijkstelling?

Met een aansprakelijkstelling leg je een claim neer bij de tegenpartij. De veroorzaker van jouw schade stel je aansprakelijk en je geeft aan dat je financiële compensatie eist. Je kunt de aansprakelijkstelling sturen naar de veroorzaker van de schade. Als de schade veroorzaakt is met een motorrijtuig, kun je ook rechtstreeks de verzekeraar van het motorrijtuig aansprakelijk stellen. Dat is ook de kortste klap. Je hebt namelijk een rechtstreeks vorderingsrecht op de verzekeraar.

Hoe stel je een aansprakelijkstelling op?

Online zijn er voorbeelden te downloaden. Het is een kwestie van de juiste gegevens invullen en de aansprakelijkstelling is klaar. Toch is het helaas niet zo eenvoudig. Je moet namelijk zorgen voor een goede onderbouwing. Het beste is om een door jou en de tegenpartij samen ingevuld schade-aangifteformulier mee te sturen. Als deze goed is ingevuld kan er geen verwarring bestaan over wie aansprakelijk is voor de schade. Helaas is dat vaak niet het geval.

Zonder een schade-aangifteformulier

Wat nu als je geen door beide partijen getekend formulier hebt? Het nu de vraag of jouw verhaal overeenkomt met het verhaal van de veroorzaker van de schade. Het gaat vaak om grote financiële belangen, dus gebeurt het vaak dat de veroorzakers van schades de feiten iets aanpassen zodat ze niet aansprakelijk zijn voor de schade. Je kunt jouw aansprakelijkstelling onderbouwen met bewijsmateriaal. Hierbij kun je denken aan gemaakte foto’s direct na het ongeval en getuigenverklaringen.

Wat gaat de verzekeraar met de aansprakelijkstelling doen?

De aangesproken verzekeraar  gaat contact opnemen met de eigenaar van het motorrijtuig waar de schade door veroorzaakt is. De verzekeraar gaat de schade alleen vergoeden als aangetoond is dat haar verzekerde de schade veroorzaakt heeft. De verzekeraar keert natuurlijk liever niet uit. Het kan een langlopend proces worden waarin jouw verhaal lijnrecht tegenover het verhaal van de tegenpartij staat.

Wij kunnen de schade voor jou verhalen

Een aansprakelijkstelling is zo gestuurd, maar er is meer nodig om een schadevergoeding af te dwingen. Daar kunnen wij bij helpen. 112schade.nl kan de schade voor jou verhalen. Hier brengen wij geen kosten voor in rekening bij jou. Wij leggen de kosten neer waar ze thuis horen, namelijk de veroorzaker van de schade. Graag horen wij wat wij voor jou kunnen doen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief