Vanaf welk schadebedrag kan claimen op de autoverzekering uit?
Bij schade aan uw auto kunt u het schadebedrag eventueel claimen bij de autoverzekeraar. Soms kan het niet uit. Een claim heeft namelijk vaak een negatief effect op de hoogte van de premie voor de autoverzekering. Vanaf welk schadebedrag kan het claimen uit, of is het niet zo eenvoudig?
Tegen autoschade kunt u uw auto verzekeren. Bij schade ziet u eindelijk waar u al die jaren premie voor heeft betaald. Helaas werkt het in de praktijk toch anders. Bepaalde schades gaan namelijk ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de premie voor de autoverzekering sterk stijgt en het schadebedrag overtreft.
Hoe zit het? Kunt u een schadebedrag claimen zonder consequenties?
Het claimen van een schadebedrag op de autoverzekering gaat u geld kosten in de vorm van een stijging van de premie. Hierop zijn twee uitzonderingen, namelijk:
- De claim heeft betrekking op bepaalde schadeoorzaken. Hierbij kunt u onder andere denken aan:
- Ruitbreuk
- Aanrijding met loslopende dieren
- Diefstal van de auto
- Storm- en hagelschade
- Brandschade
- De verzekeraar kan het uitbetaalde schadebedrag weer verhalen op de veroorzaker van de schade
Vanaf welk schadebedrag kan het claimen uit?
Dit is een niet te beantwoorden vraag. Er zijn namelijk teveel afhankelijkheden. Bij 15 schadevrije jaren heeft een claim op de autoverzekering geen consequenties voor de hoogte van de premie. Door een claim zakt u in één keer met vijf schadevrije jaren. Maar met 10 schadevrije jaren heeft u ook nog steeds recht op de maximale korting op de premie. Als u maar 1 schadevrije jaar heeft, zakt het aantal ook met 5. Hierdoor krijgt u een negatief aantal schadevrije jaren op uw naam. Dit zorgt juist weer voor een zeer sterke stijging van de premie. De premieconsequenties zijn ook weer afhankelijk van de gekozen dekking in de autoverzekering.
Het bepalen van de gevolgen moet dus altijd individueel beoordeeld worden.
Hoe komt u er achter wat u het beste kunt doen?
Zodra het schadebedrag bekend is, kunt u bellen met de verzekeraar om de gevolgen van het claimen door te spreken. De verzekeraar of uw tussenpersoon kan dit eenvoudig uitrekenen en u uitleggen wat u het beste kunt doen. Wetende wat een claim voor gevolgen heeft voor de hoogte van de premie, kunt u eenvoudiger beslissen wat te doen.
De autoschade is verhaalbaar, maar de verzekeraar geeft niet thuis
Bij een ongeluk krijgt u de schade aan uw eigen auto uitgekeerd door uw verzekeraar, maar alleen als de auto WA casco (allrisks) verzekerd is. Met de WA of de WA beperkt casco helpt de verzekeraar meestal ook niet bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij voor de schade aan uw auto. U kunt zelf proberen om de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk te stellen, maar 112schade.nl kan het verhalen ook voor u verzorgen. De kosten die hiervoor gemaakt worden, zullen ook verhaald worden op de tegenpartij.
Heb je schade in het verkeer?
Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.
Download direct:
Lees meer