Wat als niet de hoofdbestuurder een ongeval veroorzaakt?

06/07/2018
hoofdbestuurder schade

Volgens onderzoek van de verzekeraar Lancyr wordt een op de zeven autoschades niet veroorzaakt door de hoofdbestuurder. Het ongeval is bijvoorbeeld veroorzaakt door de zoon of dochter of door de buurman waaraan u de auto uitleende. Het uitlenen van de auto is dus niet zonder risico’s.

Voor het onderzoek heeft de verzekeraar zich gebaseerd op 11.000 ongevallen waarbij de verzekerde auto’s betrokken waren in de afgelopen drie jaren. Opvallend is dat bij de claims waarbij de hoofdbestuurder niet achter het stuur zat, in tweederde van de gevallen iemand achter het stuur zat met dezelfde achternaam. Dit komt mede doordat ouders de auto van zoon of dochter vaak op eigen naam zetten. Het maakt voor de premie namelijk een groot verschil of de regelmatige bestuurder jonger of ouder is dan 24 jaar.

Mogen ouders de auto van zoon of dochter verzekeren?

Ouders mogen de auto van zoon of dochter op eigen naam zetten, maar voor de verzekering moeten ze wel eerlijk opgeven wie het meest in de auto rijdt. In de praktijk zal het vaak gebeuren dat als regelmatige bestuurder niet de zoon of dochter wordt opgegeven, als dat wel het geval is. Dit is niet toegestaan.

Maakt het een verschil wie het ongeval veroorzaakt?

Voor de schadeafwikkeling maakt het geen verschil, maar bij een jonge bestuurder kan de verzekeraar wel een hoger eigen risico in rekening brengen. Er geldt bijvoorbeeld een standaard eigen risico van €150, maar bij schade veroorzaakt door een jonge bestuurder tot 24 jaar oud bedraagt het eigen risico €250 meer. Dit doen verzekeraars omdat jonge bestuurders naar verhouding vaker een ongeval met auto’s veroorzaken.

Wat als de buurman uw auto leent?

Als de buurman niet jonger is dan 24 jaar, geldt het standaard eigen risico. Bij schade heeft u mogelijk wel een probleem. Bij een claim op de autoverzekering gaat een veroorzaakt ongeval u schadevrije jaren kosten. De autoverzekering biedt wel gewoon dekking als u de auto uitleent, maar bij een claim op de polis zit u met de eventuele gevolgen. De premie voor de autoverzekering kan door een ongeval sterk stijgen in het volgende verzekeringsjaar.

Auto verhuren is niet verzekerd

Tegenwoordig is het gebruikelijk om bezittingen te verhuren, maar begin hier niet aan met een auto. Verhuur is namelijk in de meeste polisvoorwaarden uitgesloten. Bij een ongeval tijdens de verhuur ontstaat er een probleem. Het zal u niet verbazen dat de schadelasten in dat geval op u als de eigenaar van de auto verhaald kunnen worden. Bij een omvangrijke schade kan dit een onbetaalbaar probleem worden.