Automobilisten rijden nog steeds op winterbanden
Veel van de automobilisten die op zomerbanden rijden, laten in september en oktober hun banden omwisselen voor winterbanden. Edwin Brinksma van VACO zegt: “Vaak maken ze dan meteen een afspraak voor in het vroege voorjaar, zo medio maart, om de zomerbanden er weer op te zetten. Door het slechte voorjaar hebben veel mensen die afspraak verzet.”
Winterbanden en veiligheid
Winterbanden zijn veilig bij koud en nat weer, omdat ze een kortere remweg hebben. Wanneer het buiten warmer wordt, kunnen winterbanden gaan vervormen bij temperaturen van 7 graden of meer. Hierdoor krijgen ze een langere remweg en slijten ze ook sneller. Brinksma: “Hoeveel langer die remweg is in de zomer is, hangt onder meer af van het type band, de snelheid en de ondergrond van het wegdek. Bij een temperatuur van zo’n 12 à 13 graden zal het verschil niet zo groot zijn, maar bij temperaturen vanaf een graad of twintig kan het zomaar enkele meters schelen. Het beste is om vanaf een graad of zeven te switchen, maar het is geen ramp als je nu, bij een temperatuur van zo’n tien graden, nog steeds op winterbanden rijdt. Ik zeg altijd: het is gevaarlijker om met zomerbanden in de winter te rijden dan met winterbanden in de zomer.”
Minder schade met winterbanden
Het is niet verplicht om op winterbanden te rijden in Nederland. Toch hebben winterbanden nut bij koud en nat weer. Onderzoek heeft uitgewezen dat er minder schade wordt veroorzaakt door automobilisten met winterbanden. Er wordt soms zelfs korting gegeven op autoverzekeringen wanneer de bestuurder winterbanden aanschaft.
Schade verhalen
Of u nu op winterbanden of op zomerbanden rijdt, schade opgelopen door toedoen van derden kunt u mogelijk verhalen op de verzekeraar van de aansprakelijke partij. 112schade.nl kan u kosteloos helpen door de verhaalsactie voor u in behandeling te nemen.[/column_item]
- Volledig kosteloos
- Voorschieten reparatiekosten
- Gratis vervangend vervoer
- 24/7 dossier inzage
- Persoonlijk contact