Aanrijding met letsel – Wat nu?

29/06/2017
schade aan wegmeubilair

Een aanrijding is altijd schrikken. Vooral als er ook nog letsel bij komt. Wat moet je doen en hoe gaat het verder? Het belangrijkste is het zorgen voor hulp voor de betrokkene met letsel. De blikschade heeft eerst een lagere prioriteit.

Een aanrijding kan jouw leven van de ene op de andere dag verwoesten. Je kunt zwaar lichamelijk letsel oplopen. Als jij de veroorzaker bent van letselschade aan anderen, geeft jou dat ook een flinke klap. Na een dergelijke aanrijding is het snel handelen belangrijk.

Bij letsel gelijk 112 bellen

Na een ongeval gaat de eerste zorg naar de betrokkenen. Is iedereen er zonder letsel vanaf gekomen? Vaak is dat niet gelijk duidelijk. Bij een vermoeden van letsel bij de tegenpartij, bij jezelf of bij één van de inzittenden, bel je gelijk het alarmnummer. Je kunt beter een keer onterecht bellen, dan te lang wachten met het bellen. Elke seconde kan namelijk tellen in dat geval. Zelfs een aanrijding tussen motorrijtuigen met maar lage snelheden kan zorgen voor zwaar letsel.

Zorg voor een goede vastlegging van de situatie

Bij zwaar lichamelijk letsel ga je niet gelijk samen zorgen voor het vastleggen van de aanrijding. Dat komt later nog wel. Toch is het belangrijk om wel alvast zoveel mogelijk vast te leggen. Maak bijvoorbeeld foto’s van het ongeval. Dit kan ook een van de passagiers doen. Vul het schadeformulier of de schade-app alvast zoveel mogelijk in. Denk vooral om het vastleggen van de gegevens van de tegenpartij. Zijn er getuigen van de aanrijding? Spreek ze aan en noteer de gegevens. Voor de afwikkeling van de aanrijding kunnen getuigen van grote waarde zijn. Zij kunnen jouw verhaal namelijk verifiëren.

Hoe stel jij de tegenpartij aansprakelijk?

Als de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade, wordt de verzekeraar van de andere partij aangesproken voor de letselschade en de materiële schade. Is jouw motorrijtuig WA casco verzekerd? Jouw verzekeraar zorgt in dat geval voor het verhalen van de materiële schade door de aanrijding. Bij een beperktere dekking doe je dat zelf, of laat je dat doen via 112schade.nl.

Hoe gaat het verhalen van schade op de tegenpartij?

Bij materiële schade is het vaak eenvoudig. De verzekeraar van de tegenpartij stelt de hoogte van de schade vast en keert vervolgens vaak al uit. Bij letselschade wordt het een ander traject. Het gaat hierbij vaak om grote bedragen aan schadeclaims. De schadebehandelaars van de verzekeraar zijn geslepen en weten precies hoe ze moeten handelen om de schadelasten zo laag mogelijk te houden. Ga dit traject niet in zonder professionele hulp. Ze zullen jou namelijk verleiden tot bepaalde uitspraken of handelingen waardoor zij de schade door letsel kunnen afdoen met een schijntje van het bedrag waar je eigenlijk recht op hebt.

Bij letselschade kun je jouw inkomen of een deel van jouw inkomen voor de komende tientallen jaren verliezen. De schade kan eenvoudig in de honderdduizenden euro’s lopen. Laat je dus niet afschepen en ga voor jouw rechten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief