Mag ik autorijden met een gebroken been of arm?
Letsel aan uw armen of benen kan uw rijvaardigheid negatief beïnvloeden. In hoeverre maakt dat voor de autoverzekering uit? Bent u verzekerd als u met een gebroken arm of ander letsel een ongeval met de auto veroorzaakt?
Als u op krukken loopt of een gekneusde arm heeft, bent u waarschijnlijk minder rijvaardig. De artsen zullen u afraden auto te gaan rijden. Bij een gebrek aan alternatieven kunt u ervoor kiezen om dit toch te doen. Maar wat gebeurt er bij een ongeval? Biedt de autoverzekering dekking als u lichamelijk minder goed in staat bent om te rijden?
Ongeluk door letsel
Bij een ongeval gaat de autoverzekeraar niet gelijk uitzoeken of er omstandigheden waren waardoor uw rijvaardigheid minder goed was. Ze zullen geen alcoholtest af laten nemen of uitzoeken of u medicijnen gebruikte die uw rijvaardigheid hebben beïnvloed. Ook weet uw verzekeraar niet of u de auto met een beperking aan het besturen was. Mocht de verzekeraar dit op de een of andere manier wel weten, dan kan het invloed hebben op de dekking in de autoverzekering. De tegenpartij zal hierdoor niet gedupeerd worden. De autoverzekering keert aansprakelijkheidsschade gewoon uit. Eventueel kan uw verzekeraar de schade vervolgens wel op u verhalen.
Draai ik zelf voor de schade op?
In principe volgt er uit de autoverzekering gewoon een uitkering en kan de schade niet verhaald worden op de bestuurder van de auto. Rijdt u in een auto met een arm in het gips, dan is er dus dekking. Als de verzekeraar van mening is dat u niet achter het stuur mag met een dergelijk letsel, dan ligt de bewijslast bij de verzekeraar. Hij moet dan aantonen dat u door het letsel niet in staat was om in een auto te rijden. Zolang u – met bijvoorbeeld uw gebroken arm – geen gevaar op de weg bent, biedt de autoverzekering gewoon dekking. Het is lastig voor de verzekeraar om aan te tonen dat er sprake was van gevaarlijke omstandigheden door een letsel.
Is mijn rijbewijs wel geldig met een gebrek?
De verzekeraar kan de schade ook op u verhalen als u geen geldig rijbewijs had tijdens het ongeval. In de Wegenverkeerswet staat met veel woorden het volgende omschreven: ‘De geldigheid van het rijbewijs vervalt in het geval de automobilist niet (meer) beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid die vereist is om het voertuig te besturen’.
Wanneer bent u lichamelijk niet meer geschikt om een auto te besturen? Dat is een kwestie van interpretatie. Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) kan uitsluitsel geven. Zij kunnen het testen en er een uitspraak over doen. Dit is niet de oplossing bij letsel, want uitsluitsel kan drie maanden duren.
Conclusie! Mag u rijden met een gebroken of gekneusd(e) arm of been? De wettelijke bepalingen zijn er niet duidelijk over. Het moet per geval beoordeeld worden. Het advies is om niet achter het stuur te gaan met een dergelijk lichamelijk letsel. Zoek naar alternatieven voor uw eigen veiligheid en voor de verkeersveiligheid in het algemeen.