Met de autoverzekering wordt het meest gefraudeerd

23/05/2016
autoverzekering wordt het meest gefraudeerd

Fraude met verzekeringen is een groot probleem. Gesjoemel zorgt namelijk voor een onnodig hogere schadelast. De verzekerden die eerlijk zijn worden hier de dupe van, want de volledige schadelast moet gedragen worden door de gezamenlijke verzekerden. De meeste verzekeringsfraude vindt plaats met autoschades. De mannen overtreffen de vrouwen, want in 70 procent van de gevallen is fraude gepleegd door een man. Wist jij dat er dagelijks 21 fraudeurs opgespoord worden door verzekeraars?

Ieder jaar wordt er weer voor honderden miljoenen euro’s gefraudeerd. Naast autoverzekeringen komt er ook vaak fraude voor met inboedel- en opstalverzekeringen en reisverzekeringen. Dit blijkt uit een rapport van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). Opvallend is dat het overgrote deel van de fraudegevallen met verzekeringen gepleegd is door mannen. Vrouwen overtreffen de mannen alleen met de reisverzekering.

De rekening ligt bij de eerlijke verzekeringsnemers

Verzekeraars moeten voldoende premies binnenkrijgen om de schades en de kosten te dekken. Als er onterecht honderden miljoenen extra wordt geclaimd op verzekeringen, dan moeten de premies hooggehouden worden. Door fraude moeten verzekeraars meer uitkeren, maar ook de kosten van het afwikkelen van schades en het onderzoeken van schadeclaims veroorzaken hogere premies. Naar schatting betalen huishoudens €100 per jaar extra door verzekeringsfraude.

Wat zijn de gevolgen voor de frauderende claimer?

Verzekeraars worden steeds effectiever in het opsporen van fraude, ook met autoverzekeringen. De methodes die ze gebruiken zullen ze niet aan de grote klok hangen. Aan de hand van indicatoren kunnen ze uit ervaring mogelijke fraudegevallen opmerken. De volgende stap is het onderzoeken van de claim. De effectiviteit blijkt ook uit de resultaten. Dagelijks vallen er 21 fraudeurs door de mand. Bij fraude wordt de verzekering per direct opgezegd. Afhankelijk van de omvang van de fraude kan er aangifte bij de politie volgen.

Verzekeraars kunnen zelfs nog een stapje verder gaan. Eerdere schade-uitkeringen op verzekeringen kunnen teruggevorderd worden. Zelfs is het mogelijk om de behandelingskosten bij de verzekeringsnemer in rekening te brengen.

Een verzekering afsluiten na een fraudezaak

Voor de fraudeur heeft het gesjoemel nog meer gevolgen. De verzekeraar zal de betrokkene op een soort zwarte lijst zetten. Verzekeringen afsluiten zal hierdoor lastig en kostbaar worden. Voor reguliere autoverzekeringen en andere soorten verzekeringen worden fraudeurs namelijk afgewezen. Er zijn nog wel mogelijkheden, maar voor deze verzekeringen zullen er andere voorwaarden en premies gelden.

Verzekeraars worden steeds creatiever om fraude met vooral autoverzekeringen op te sporen. De gevolgen voor de fraudeurs zijn ingrijpend en kunnen zelfs onevenredig groot zijn. Dit wordt vaak onvoldoende ingezien.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief