Betaalt de autoverzekering de pechhulp?

22/12/2016
pechhulp

Er bestaat vaak verwarring over de service van autoverzekeraars na een ongeval en wat de taak van de verzekeraar is bij pechhulp. Bij sommige verzekeraars kun je pechhulp meeverzekeren, maar standaard biedt een autoverzekering geen dekking voor pechhulp.

Met pech langs de weg staan is een zeer vervelende situatie. Het gebeurt natuurlijk vaak in de avonduren op een weg waar je niet even hulp kunt vragen. Gelukkig heeft bijna iedereen tegenwoordig een telefoon bij zich. Hulp is dus zo ingeschakeld. Kun je bij pech de autoverzekeraar bellen?

Autoverzekering biedt hulp bij een ongeval

Bij een ongeval kun je hulp verwachten van je verzekeraar. Deze zorgt voor de berging van jouw auto. Tenminste als je er niet meer mee kunt rijden. Ook het naar de bestemming brengen van de inzittenden en de bagage regelt de verzekeraar. Dit valt namelijk onder de dekking van je autoverzekering. Je krijgt dus niet later een rekening toegestuurd voor de kosten. Hulpverlening na een ongeval hoef je dus niet los te verzekeren.

Wie biedt hulp bij pech?

Met motorpech langs de weg staan is een ander verhaal. In dat geval moet je aanspraak maken op pechhulp. Deze hulp wordt geboden door bijvoorbeeld de ANWB en Route Mobiel, maar daar moet je wel lid van zijn. Er zijn tegenwoordig meer instanties die deze hulp verstrekken. Ook verzekeraars zijn in de pechhulp gestapt. Bij sommige verzekeraars kun je de dienstverlening koppelen aan je autoverzekering. Je kunt ook een losse pechhulpverzekering afsluiten.

Wat is de beste manier om pechhulp te regelen?

De bedrijven die pechhulp aanbieden bieden zeer uiteenlopende dekkingen aan. De mate van dienstverlening verschilt sterk, en hetzelfde kun je zeggen over de kosten die ze hiervoor in rekening brengen. Er is zelfs pechhulp on demand. Je betaalt er alleen voor als je er gebruik van maakt. Dit is vooral aantrekkelijk voor automobilisten die eigenlijk nooit met pech stil staan.

Wat als je geen abonnement hebt?

In dat geval kun je een instantie die hulp aanbiedt bellen, maar de kosten zullen hoog zijn. Ze willen natuurlijk ontmoedigen dat niet leden of niet verzekerden gebruik kunnen maken van de dienstverlening. De hoogte van deze kosten verschillen per instantie. Een paar honderd euro kun je wel vanuit gaan. In dat soort gevallen kun je beter de plaatselijke garage inschakelen. Tenminste, als deze open is.

Je kunt je verzekeraar dus alleen bij een ongeval verzoeken om hulpverlening. Bij pech zijn er andere instanties die je aan kunt spreken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief