Bij claim op de autoverzekering de smartphone uitpluizen?

09/11/2016
autoverzekering smartphone

De smartphone en de auto zijn geen gelukkige combinatie. Een smartphone gebruiken tijdens het rijden verhoogt de kans op een ongeluk namelijk. Daar zullen geen discussies over gevoerd worden. Het gebruiken van de smartphone tijdens het rijden in of op een motorrijtuig is strafbaar. Een logisch gevolg is dat bij een ongeval de schade verhaald kan worden op de chauffeur die de smartphone gebruikte tijdens het rijden. Het probleem is, hoe kunnen verzekeraars het bewijzen? Het is moeilijk aan te tonen dat je met jouw telefoon bezig was voordat je met je auto een ongeluk veroorzaakte.

Pokémons vangen of appen tijdens het rijden in de auto is onverantwoord rijgedrag. Het is mogelijk om te achterhalen of je tijdens het rijden online was. Als er een dodelijk ongeval wordt veroorzaakt, kan justitie uitzoeken of jij jouw smartphone gebruikte tijdens het rijden in een auto. Verzekeraars hebben deze mogelijkheid niet. Verzekeraars willen de mogelijkheid wel graag krijgen.

Wat zijn de gevolgen als verzekeraars hier inzicht in krijgen?

Verzekeraars willen graag inzicht in ons telefoon gebruik bij ongevallen. Als bij schade vast staat dat de bestuurder met zijn of haar telefoon bezig was tijdens het rijden, kan de chauffeur zelf opdraaien voor de schade. Alleen al de mogelijkheid om deze privacygegevens in te zien, zal afschrikkend werken. Minder ongelukken betekent een lagere schadelast. Ook de verzekeringsnemers hebben hier weer baat bij. Minder schadelasten betekent lagere premies voor de verzekering van de auto en andere motorrijtuigen.

Wat willen de verzekeraars?

Verzekeraars weten dat ze niet zomaar inzicht krijgen in deze gegevens. Toch willen ze de mogelijkheden verkennen. Er wordt zelfs gesproken over een samenwerking met opsporingsdiensten. Het is in ieders belang om het gebruiken van de smartphone achter het stuur te ontmoedigen. Het Verbond van Verzekeraars wil inzicht in hoe groot de schade door het gebruiken van de telefoon is. De verzekeraars hoeven zelf geen inzicht in deze gegevens, maar het doel wordt ook bereikt als de politie dit onderzoek uitvoert. Het gebruiken van de telefoon tijdens het rijden in de auto wordt door controles ontmoedigd.

Hoeveel bedraagt de bekeuring?

De politie controleert al actief op het gebruiken van de smartphone in het verkeer. Fietsers die de telefoon gebruiken tijdens het fietsen zijn niet strafbaar. Het is gevaarlijk, maar de fietser kan niet bekeurd worden. Voor de auto en ander gemotoriseerd verkeer is het een ander verhaal. De bekeuring bedraagt 230 euro (2016). Toch moet dit niet de belangrijkste reden zijn om niet tijdens het rijden in een auto je smartphone te gebruiken. Het is ontzettend gevaarlijk en het verhoogt de kans op een zwaar ongeluk aanzienlijk.

Verzekeraars kunnen nu nog geen gebruik maken van de gebruiksgegevens van de telefoons van chauffeurs. Dat wil nog niet zeggen dat het gebruiken van de smartphone tijdens het rijden ongestraft blijft. Het is dus met klem af te raden.

Lees ook:

Aantal verkeersdoden zal komende jaren stijgen

Wie krijgt de schuld bij een aanrijding met een fietser?

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Verzekeraars gaan rijgedrag volgen via app

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief