Doorrijden na een ongeval – Wat zijn de gevolgen?

08/09/2016
autoschade

Doorrijden na een ongeval is een zware overtreding waar justitie hard tegen optreedt. Voor het slachtoffer van het ongeval heeft het mogelijk grote gevolgen. Ook als je van mening bent dat je niet de veroorzaker van de schade bent, mag je niet zomaar doorrijden.

Doorrijden na een ongeval is niet zonder reden een zware overtreding. De wederpartij kan er namelijk zwaar letsel aan overhouden. Het letsel kan zelfs levensbedreigend zijn waarbij iedere seconde telt. Door te stoppen kan men assistentie verlenen en medische hulp inschakelen, zo kan een leven gered worden. Daarnaast wordt er ook vanuit gegaan dat doorrijden na een ongeval gebeurt om iets te verbergen. De bestuurder zou bijvoorbeeld onder invloed van alcohol of drugs kunnen zijn.

Doorrijden na een ongeval is strafbaar

Volgens artikel 7 van de Wegenverkeerswet ben je als betrokkene bij een ongeval verplicht om op de plaats van het ongeval te blijven. Er moeten eerst gegevens uitgewisseld worden voordat ieder z’n weg weer kan vervolgen. Het maakt hierbij niet uit wie schuld heeft. Er zijn verzachtende omstandigheden als de doorrijder zich binnen 12 uren vrijwillig meldt bij de politie. Toch is dit niet aan te raden. Diegene die door is gereden kan aan de hand van het kenteken heel snel opgespoord worden. Vrijwillig melden bij de politie is dan niet meer mogelijk.

Wat moet je doen als je wordt aangereden?

Na een ongeval kun je eerst moeite hebben om over de schrik heen te komen. Toch moet je gelijk al alert zijn als er sprake is van doorrijden na een ongeval. Zoek als allereerste een getuige. Vaak gaat een getuige weg als men doorheeft dat de schade wel meevalt. Probeer het kenteken te onthouden. Aan de hand hiervan is het voertuig te herleiden naar de eigenaar van de auto. Lukt het niet om het kenteken te herkennen? Probeer zoveel mogelijk uiterlijke kenmerken van het voertuig te herkennen. Daarna moet je gelijk het alarmnummer bellen om de pakkans van de doorrijder te vergroten. Doorrijden na een ongeval wordt direct serieus opgepakt. Zorg er wel voor dat je niet meer op een onveilige plek staat of ligt. Breng jezelf eerst in veiligheid.

Wat als de dader niet meer te achterhalen is?

Indien de dader niet meer te achterhalen is, sta je zelf voor de schade. Als jouw voertuig casco verzekerd is, kun je de schade verhalen op jouw eigen verzekeraar. Houd er wel rekening mee dat een dergelijke claim ten koste gaat van jouw schadevrije jaren. Voldoe je aan de voorwaarden van het Waarborgfonds kan je ook bij het Waarborgfonds om een vergoeding vragen.

Lees ook:

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Stappenplan zelf schade aan jouw auto verhalen

Mag je autorijden met een gebroken been of arm?

Waarom is een getuigenverklaring bij aanrijding of ongeval belangrijk?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief