Geweldige bestuurder of idioot op de weg?

25/08/2020

Onlangs is er weer een waaghals op de weg gesignaleerd tussen Breda en Rotterdam. Onder andere het RTLnieuws schreef daarover. Een motorrijder filmt zijn route. De bestuurder laat trots zien dat je makkelijk in minder dan 1/3 van de oorspronkelijke tijd van Breda naar Rotterdam kunt rijden. Slechts 11 minuten duurde zijn rit.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5179199/motorrijder-breda-rotterdam-politie-brabant

Is dit slim?

Dat antwoord kunnen wij allemaal wel bedenken: nee. Hoewel je zelf wellicht een goede motorcoureur bent, gebeurt een groot aantal ongelukken door oorzaken van buitenaf. Enkelzijdige ongevallen met motoren gebeuren doordat men de macht over het stuur verliest. Dit kan vrij makkelijk doordat er bijvoorbeeld zand op de weg ligt, maar ook met dergelijke snelheden (gemiddeld 200 km/h) is de kans vrij groot dat je de macht over het stuur verliest. Besef je als motorrijder daarom altijd goed dat je een balansvoertuig bestuurt.

Daarnaast kun je als motorrijder nog zo goed rijden, ruim een derde van de ongevallen tussen een auto en motor ontstaat doordat de automobilist de motor niet gezien heeft. Zorg er dus voor dat je altijd goed zichtbaar bent, je je aan de verkeersregels houdt en je gedragingen voorspelbaar zijn voor andere weggebruikers.

Wat ook kan helpen: goede motorkleding. De motorrijder die je aan het begin van het filmpje rechts in beeld ziet heeft deze briefing duidelijk gemist. Hoewel motorkleding warm zit, zeker met de hittegolf van laatst, is het niet aan te raden te rijden met een t-shirt, korte broek, slippers, gewone spijkerbroek en ga zo maar door. Bescherm jezelf waar mogelijk. Het dragen van een goedgekeurde hem is wettelijk verplicht. De overige beschermde kleding is alleen verplicht tijdens het rijexamen, maar wordt verder altijd ten zeerste aangeraden.

Nog veiliger de weg op? Er zijn tegenwoordig zelfs airbags voor op de motor: een vest of volledig pak dat zichzelf automatisch opblaast wanneer het veiligheidskoord dat vast zit aan het voertuig te ver uitgetrokken wordt (vergeet jezelf niet eerst los te maken wanneer je veilig aangekomen bent op je bestemming en af wilt stappen).

Onthoud: een goede chauffeur is iemand die panieksituaties weet te voorkomen, niet iemand die zich daar goed uit weet te redden.