Invullen schadeformulier. Ben ik voertuig A of B?

19/06/2017
Invullen schadeformulier. Ben ik voertuig A of B?

Na een verkeersongeval vult u samen met de tegenpartij een schadeformulier in. Maar waar vult u uw gegevens in? Bent u voertuig A of B? En hoe zit het met een eenzijdig ongeval? Ook in dat geval vraagt de verzekeraar namelijk om een ingevuld en ondertekend schadeformulier.

Het schadeformulier vormt de leidraad voor de afwikkeling van een verkeersongeval. De betrokkenen bij het ongeval geven daarin de omstandigheden rondom de schade op, evenals de gegevens van het voertuig, de bestuurder en de verzekeraar. Bij een goed ingevuld schadeformulier is vaak direct duidelijk bij wie de aansprakelijkheid voor de schade ligt.

Hoe vult u het schadeformulier in?

Het schadeformulier is onderverdeeld in twee verticale blokken. U vult uw gegevens in onder voertuig A of B. Maar welke kiest u? Meestal zal diegene die zijn gegevens als eerste invult dit doen onder voertuig A. Voor de andere betrokkene blijft voertuig B over. Voor uw verzekeraar maakt het niet uit of uw gegevens onder voertuig A of B staan. U staat niet zwakker als u voertuig B bent of sterker als u voertuig A bent.

Samen invullen

Het is niet de bedoeling dat de betrokkenen ieder een eigen schadeformulier invullen. Voor de schuldvraag is namelijk een door beide betrokkenen ondertekend schadeformulier belangrijk. Zo wordt voorkomen dat er verschillende verklaringen op papier staan. Het maakt niet uit of u uw gegevens invult onder voertuig A of B, zolang jullie maar één formulier gebruiken. Jullie bevestigen dat jullie het schadeformulier naar waarheid ingevuld hebben door deze te ondertekenen.

Vergeet de toedracht van de schade niet

In de ruimte tussen de invulvelden van voertuig A en B staat de vraag over de toedracht van de schade verstopt. Hier kunnen jullie met vinkjes aangeven wat de toedracht van de schade was. U geeft bijvoorbeeld aan dat u stil stond op het moment van de aanrijding. Beantwoord deze vraag nauwkeurig, want het is een belangrijk onderdeel van de schuldvraag. Zet uw vinkjes bij voertuig A of B, afhankelijk van waar u uw gegevens hebt ingevuld.

Wat als er meer betrokkenen zijn dan twee?

Bovenaan het schadeformulier wordt gevraagd waar de schade ontstaan is, op welke datum en of er getuigen zijn. Ook wordt de volgende vraag gesteld: “Materiële schade andere voertuigen A en B?”. Deze vraag kan met “ja” beantwoord worden als er meer dan twee betrokkenen zijn. Aanvullende gegevens hierover kunnen jullie bij vraag 14 “Mijn opmerkingen” opnemen. Schrijf niet te groot, want de schrijfruimte op het formulier is maar beperkt. Eventueel kunt u met meerdere betrokkenen een schadeformulier invullen. Wat hierboven staat over voertuig A of B geldt dan natuurlijk niet. Op het andere schadeformulier geeft u ook aan dat er meer betrokkenen zijn dan voertuig A en B.

Wat als u niet akkoord bent met het schadeformulier?

Door het ondertekenen van het schadeformulier geeft u aan dat u akkoord bent met de ingevulde gegevens. Wat nu als u niet akkoord bent met de door de andere partij ingevulde gegevens? Deze heeft bijvoorbeeld ingevuld dat de auto zowel aan de voorzijde als de achterzijde beschadigd is, terwijl u van mening bent dat de schade aan de achterzijde niet door het ongeval komt. Ook dit kunt u aantekenen bij vraag 14. Doe dit vóór de ondertekening.

Hoe vult u het schadeformulier in bij een eenzijdig ongeval?

Ook bij een eenzijdig ongeval maakt het niet uit of u uw gegevens invult bij voertuig A of B. Het ligt het meest voor de hand om deze bij voertuig A in te vullen, maar de verzekeraar gaat ook akkoord als dat niet het geval is.

Lees ook:

Heeft een handtekening op een schadeformulier waarde?

Veel weggebruikers op stap zonder schadeformulier

 

 

 

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Heb je schade in het verkeer?

    Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

    Download direct:

         

    Lees meer
    schade-app