Ongeval door het gebruiken van je telefoon tijdens het rijden

16/05/2017
telefoon tijdens het rijden

Je zit in de auto en je krijgt een berichtje binnen op je telefoon. Wat doe je? Al rijdend het berichtje bekijken, of wachten tot je op de eindbestemming bent? Helaas kiezen bestuurders vaak voor de eerste optie. Ze kunnen de nieuwsgierigheid niet bedwingen en pakken de telefoon. Je hebt een probleem als een politieagent het opmerkt. Het probleem is nog veel groter als door jouw handeling een ongeval ontstaat.

Wij gaan de deur niet meer uit zonder de telefoon. De telefoon wordt gebruikt om te navigeren in de auto en zorgt ervoor dat wij altijd in contact zijn met ons netwerk. Meer dan 200 keer per dag kijken wij gemiddeld op de smartphone. In de auto is het een kleine moeite om even op de telefoon te kijken.

Een ongeluk met je mobieltje in de hand – Wat nu?

De Universiteit van Virginia heeft onderzocht wat het gebruiken van de telefoon achter het stuur voor invloed heeft op het aantal verkeersongelukken. Hieruit blijkt dat 6% van de verkeersongelukken wordt veroorzaakt door het gebruiken van de smartphone tijdens het rijden. Dit zal in Nederland waarschijnlijk vergelijkbaar zijn. Bij een zwaar ongeval kan onderzocht worden of de bestuurder met de telefoon bezig was tijdens het rijden in de auto. Verzekeraars hebben deze optie niet. Bij een verkeersongeval zal de verzekeraar dus uitkeren, tenzij ze aan kunnen tonen dat je met de telefoon bezig was tijdens het rijden. Dit kan gezien worden als roekeloos rijgedrag.

Je riskeert een boete bij het rijden met een smartphone in de hand

Het bellen en appen in een rijdende auto is een belangrijke schadeoorzaak in het verkeer. Je mag dus verwachten dat er streng op wordt gecontroleerd. Je riskeert een boete van €230 bij een overtreding. Toch moet dat niet de belangrijkste beweegreden zijn. De verkeersveiligheid is het belangrijkste issue.

Wat als telefoongebruik aangetoond is?

De verzekeraar kan de schade op jou verhalen. Het gaat hierbij om de schade aan jouw eigen auto, maar ook om de aan de tegenpartij uitgekeerde schade. Bij letselschade aan de tegenpartij kunnen de kosten die de verzekeraar op jou kan verhalen flink oplopen. De kosten worden vooral hoog als er door het ongeval arbeidsongeschiktheid ontstaat. In de praktijk zal het bewijzen van het gebruiken van de smartphone tijdens het rijden lastig zijn. Het is aan de verzekeraar om het aan te tonen.

Smartphone levensgevaarlijk in het verkeer

Voor voetgangers is het turen op een telefoon al gevaarlijk. In het verkeer is het zelfs extreem gevaarlijk. Uit onderzoek van GfK blijkt dat ongeveer de helft van de automobilisten tussen 17 en 34 jaar oud de smartphone tijdens het rijden uit gewoonte pakt. Het wordt vaak niet beseft, maar het zorgt voor tientallen verkeersdoden per jaar extra. Doe het dus niet! Dit geldt natuurlijk niet alleen voor als je in de auto rijdt.

Lees ook:

Mag je autorijden met een gebroken been of arm?

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Wat zijn de gevolgen bij een ongeluk met wegmeubilair?

Meerdere schades in een keer claimen – Mag dat?

Wat te doen bij een ongeval? 5 tips

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief