Heb ik recht op een leenauto bij schadeherstel?

06/04/2017
weg

Bij schadeherstel kun je tijdelijk niet over je auto beschikken. Heb je recht op een leenauto, en hoe zit het eigenlijk bij een zware schade? Krijg je van de verzekeraar een leenauto?

Bij een ongeval krijg je hulp als je niet meer met de auto kunt rijden. Bij diefstal heb je recht op vervangend vervoer voor een bepaalde periode. Ook voor de periode dat de auto bij de schadehersteller staat kun je recht hebben op een leenauto.

Hulp na een ongeval

Als je na een ongeval niet meer met de auto kunt rijden, heb je vanuit de WA verzekering recht op hulp. Verzekeraars bieden jou de kans om de auto naar een garage te laten slepen. Neem bij schade gelijk contact op met de verzekeraar. Dit doe je mede om te bepalen waar de auto heengebracht kan worden. Bij pech onderweg biedt de verzekeraar geen hulp. Eventueel kun jij je hier wel tegen verzekeren met de aanvullende verzekering pechhulp.

Wanneer heb je recht op een leenauto?

Of je wel of geen recht hebt is afhankelijk van de gekozen verzekeringsvorm. Is je auto uitsluitend WA verzekerd? De verzekeraar biedt alleen dekking voor schade door aansprakelijkheid. Bij de uitgebreidere verzekeringsvormen heb je vaak wel tijdelijk recht op een vervangende auto. Het gaat hierbij om de WA beperkt casco en de all risks autoverzekering. In de polisvoorwaarden zie je of je er recht op hebt en voor hoe lang. De vergoeding kan te laag zijn om een vervangende auto te huren.

Heb je geen recht op een leenauto op je eigen verzekering en is de schade veroorzaakt door de tegenpartij dan kunnen wij een deel van de huurkosten verhalen op de tegenpartij. Lees hier alles over de verhalen huurkosten.

Leenauto zolang je auto bij de schadehersteller staat

Zolang je auto ter reparatie bij de schadehersteller staat kun je via de verzekeraar recht hebben op een leenauto. Dat geldt niet als je met de auto kunt rijden, maar door de schadeherstel kun je tijdelijk niet over de auto beschikken. Mogelijk heb je recht op een auto van het herstelbedrijf.

Hoe zit het bij schade aan de leenauto?

Je hebt pas echt pech als je ook nog met je leenauto betrokken raakt bij een ongeval. De auto is verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. Tenminste, daar mag je vanuit gaan. Er kan een probleem ontstaan als de auto niet all risks verzekerd is en je veroorzaakt een schuldschade. De uitlener kan jou als bestuurder aansprakelijk stellen voor de veroorzaakte schade. Indien je auto die bij de schadehersteller staat all risks verzekerd is, heb je mogelijk nog een vangnet. De verzekeraar van jouw auto kan in dit geval dekking bieden. Een voorwaarde is wel dat je auto voor reparatie bij de uitlener staat.

Schadeherstellers bieden niet altijd een leenauto aan, maar mogelijk willen ze jou wel naar huis brengen en weer ophalen zodra jouw auto weer klaar is.

Lees ook:

‘Autohuur door vertraging expert ook verhaalbaar’

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Stappenplan zelf schade aan jouw auto verhalen

Kleine autoschades inschatten met een foto

Wat is een technisch total loss?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief