Schade door jonge bestuurder – Wat zijn de gevolgen?

16/02/2017
jonge bestuurders

Jonge bestuurders zijn financieel vaak niet in staat om een eigen auto te kopen. Dus rijden ze in de auto van de ouders. Als ze een rijbewijs hebben mag dat gewoon, maar bij schade kan er wel een verhoogd eigen risico in rekening gebracht worden.

Verzekeraars maken voor de autoverzekering de premie afhankelijk van de opgebouwde schadevrije jaren. Maar ze houden rekening met meer risicofactoren. In de Randstad heb je een grotere kans op schade in vergelijking met het platteland. Dus betalen inwoners van de Randstad een hogere premie. Hierbij wordt er dus gekeken naar de postcode. Ook de leeftijd van de regelmatige bestuurder kan premiebepalend zijn. Jonge bestuurders worden gestraft om hun leeftijd. Gemiddeld richten automobilisten in deze leeftijdsgroep vaker schade aan, dus een hogere premie. Bij schade kan er zelfs nog een extra eigen risico verschuldigd zijn.

Een extra eigen risico voor jonge bestuurders

De hoge premie voor automobilisten tot 24 jaar heb je geen last van als ze de auto van de ouders af en toe gebruiken. Toch kan er bij een schade aangericht door een jonge bestuurder een extra sanctie volgen. Veel verzekeraars rekenen namelijk een verhoogd eigen risico als een bestuurder tot 24 jaar de schade veroorzaakt heeft. Hierbij leggen verzekeraars de focus vaak op een claim op het cascogedeelte van de autoverzekering. Het gaat dus om geclaimde schade aan de eigen auto.

Waarom worden jongeren zo gestraft?

Beginnende bestuurders krijgen al een hoge rekening voor de autoverzekering voor de kiezen. Waarom jongeren tot 24 jaar extra straffen met een opslag op de premie en een verhoogd eigen risico voor de grotere kans op schade? Voor verzekeraars kleven er teveel risico’s aan deze leeftijdsgroepen. Je zou kunnen zeggen dat ze deze jonge generatie discrimineren, maar dat is niet het geval. Omdat ze gemiddeld meer schades aanrichten, is het toegestaan om ze een hogere premie in rekening te brengen. Op basis hiervan is een verhoogd eigen risico ook toegestaan.

Hoeveel hoger is het eigen risico voor jonge bestuurders?

Op dit vlak zijn de verschillen tussen verzekeraars groot. Er zijn verzekeraars die geen aanvullend eigen risico in rekening brengen. Andere verzekeraars hanteren juist een extra eigen risico van €200 of zelfs €250. Dit doen verzekeraars ook weer omdat een jonge bestuurder gemiddeld vaker schades aanrichten.

Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt hier niet op gelet, toch kan het bij een claim cruciaal zijn. Bij een autoschade kan het een verschil van honderden euro’s zijn.

Lees ook:

Kun je meerdere schades in één keer indienen?

Stappenplan zelf schade aan jouw auto verhalen

Met de autoverzekering wordt het meest gefraudeerd

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief