Wat zijn de gevolgen bij een ongeluk met wegmeubilair?
Het kan je eenvoudig gebeuren. Eén onachtzaam moment en je ramt wegmeubilair, zoals een lantaarnpaal of je rijdt per ongeluk tegen een vluchtheuvel aan. Hoe wordt een dergelijke schade afgewikkeld en waartoe ben je verplicht?
Voor schade veroorzaakt met jouw motorrijtuig aan bijvoorbeeld verkeerszuilen, afvalbakken en parkeerautomaten ben je verzekerd. De WA of de uitgebreidere verzekering biedt hiertegen namelijk dekking. Het is wel schade met de nodige gevolgen. Het is namelijk de vraag of je jouw eigen schade ook uitgekeerd krijgt. Ook heeft het claimen van deze schade invloed op het aantal schadevrije jaren.
Wat wordt er onder wegmeubilair verstaan?
Het zijn voorwerpen die je langs de weg aantreft en die een onderdeel uitmaken van de weg of andere delen van de openbare ruimte. Hieronder worden bijvoorbeeld verstaan verkeersborden en wegmarkeringen. Bij het rammen van een vangrail kan de schade in de duizenden euro’s lopen. Na de aanrijding doorrijden en de schade niet melden is een forse overtreding. Schade moet je melden. Jouw verzekeraar wordt vervolgens aangesproken voor de veroorzaakte schade.
Van wie is het wegmeubilair?
De term wegmeubilair is een ruim begrip. De wegbeheerder is verantwoordelijk voor veel wegmeubilair. Onder hun verantwoordelijkheid vallen bijvoorbeeld verkeersdrempels, lantaarnpalen en vluchtheuvels. De wegbeheerders zijn vaak overheidslichamen, zoals de gemeente, de provincie of het waterschap. Zij moeten op de hoogte gebracht worden van de schade. Zij zullen de schade verhalen op de verzekeraar van het motorrijtuig die de schade veroorzaakt heeft.
Hoe wordt de schade afgewikkeld?
Je meldt de schade bij jouw verzekeraar. De wegbeheerder legt de rekening voor het herstellen van de schade neer bij jouw verzekeraar. De aansprakelijkheidsstelling kan de wegbeheerder rechtstreeks sturen naar de verzekeraar van jouw motorrijtuig. De schade wordt vergoed vanuit de WA verzekering van jouw auto of ander motorrijtuig. Ben je all risk (WA casco) verzekerd? Dan betaalt jouw verzekeraar ook de schade aan jouw motorrijtuig uit. Bij een geringe schade kun je in overleg met jouw verzekeraar de schade aan het wegmeubilair en eventueel je eigen schade ook zelf betalen. De claim kost je namelijk schadevrije jaren. Hierdoor kan de premie sterk stijgen.
Je moet de schade melden
Bij het aanrichten van schade aan wegmeubilair moet je in actie komen. Je moet de schade melden, zodat de wegbeheerder (of andere eigenaar) de schade gecompenseerd krijgt. Bij het niet melden van de schade ben je strafbaar. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor de veroorzaakte schade.
Neem na een aanrijding contact op met jouw verzekeraar. Op de groene kaart tref je het telefoonnummer aan waarop de verzekeraar 24 uur per dag bereikbaar is. De verzekeraar kan jou ook helpen met advies over hoe te handelen.